این روزها همه تعریف خودشان را از چت جیپیتی (ChatGPT) دارند اما در یک تعریف کلی، میتوان این فناوری را یک ربات چت مبتنی بر روشهای یادگیری تقویتی در نظر گرفت. بیتعارف بگوییم، اگر چند هفته گذشته را زیر سنگ و در یک گوشه و کنار دور از تمدن سپری نکرده باشید، مسلماً نام ChatGPT را شنیدهاید. رسانهها در اولین روزهای عرضه عمومی این ربات چت یا سادهتر، «چتبات» به سرعت حواشی مربوط به آن را بازتاب دادند.
GPT مخفف Generative Pre-trained Transformer است. مشخصاً با یک بات مواجه هستیم که از پیش برای تولید جوابهای منطقی آموزش داده شده است. اگرچه این چتبات عملکرد چشمگیری در پاسخ به سوالات، نگارش کدهای برنامهنویسی، حل مسئله و … دارد اما جهان ما با چنین چیزی غریبه نیست. پیشتر دستیارهای مجازی مثل سیری و Google Assistance هم هر چند محدود و اندکی متفاوت، عملکردی مشابه داشتند.
از طرفی چتباتهای فراوانی در سطح اینترنت وجود داشته و دارند. اکثر شرکتهای بزرگ در بخش پشتیبانی، پتانسیل استفاده از فناوری یاد شده را مدتها پیش درک کردند. برای نمونه سونی در دوران همهگیری بیماری کرونا، چتباتی راهاندازی کرد تا به جای کارمندان، در نقش پشتیبان عمل کند.
ChatGPT آینده را نابود میکند یا آن را میسازد؟
پس در نهایت ما با چه چیزی مواجه هستیم؟ یک فناوری تازهنفس که لیاقت ستایشهای گسترده را دارد؟ یا یک فناوری آشنا که حالا در مرحله بلوغ و ترسناک خود قرار دارد؟ در واقع ChatGPT نه کاملاً جدید است و نه کاملاً آشنا. این رابط هوش مصنوعی برای اولین بار در چنین سطحی، تکنیک پردازش زبانهای طبیعی (NPL) را برای استفاده همهجانبه در اختیار انسان قرار داده است.
ما نیز همچون شما اندکی شگفتزده، وحشتزده و همچنین شکاک هستیم. باید منتظر ماند و دید که هوشهای مصنوعی چه خوابهایی در سر دارند. از همین حالا گوگل هم در حال تکاپو است تا نمونه خود را که چند سال در دست توسعه قرار دارد، از آستین بیرون بکشد. احتمالاً طولی نخواهد کشید تا تب این اتفاق بالا بگیرد و شرکتها یک به یک، برای معرفی چتبات خودشان صف بکشند.
حس شگفتزدگی ما را مجبور کرد دست به کار شویم و از ChatGPT چند سوال بپرسیم. البته از آنجایی که پایگاه داده ChatGPT مربوط به سال ۲۰۲۱ میلادی است، ما نتوانستیم حتی با ارائه راهنماییهای بسیار به این چتبات، اطلاعاتی درباره پلی پاد دریافت کنیم. مشکل دیگر کمبود دادههای این چتبات درباره ایران است.

اما هر چه باشد، چنین فناوری پر سر و صدایی حداقل میتواند چند خط درباره کنسولهای بازی ابری توضیح دهد، اینطور نیست؟ نتیجه را در تصویر بالا مشاهده میکنید. همانطور که انتظار میرفت، سرویسهای بازی ابری پا به پای چنین چتباتهایی، جهان فردا را ترسیم خواهند کرد.