حتما این روزها اسم متاورس زیاد به گوشتان خورده. Metaverse یکجور بتل رویال در دنیای واقعی است. جهانی موازی با جهان ما که تمام ویژگیهای دنیای امروز ما را دارد، اما گستردهتر. فرض کنید بجای اینکه از طریق لپتاپ یا کامپیوتر به دنیای مجازی وارد شوید، بتوانید با زدن یک عینک در خیابانهای پاریس قدم بزنید و یا با دوستانتان در آمریکا ملاقات کنید. فقط باید از هدستهای واقعیت مجازی، عینکهای واقعیت افزوده، برنامههای گوشیهای هوشمند و دیگر ابزارهای مشابه استفاده کنید. به دنیای جدید خوش آمدید. با پلی پاد تی وی همراه باشید تا برایتان به سادهترین شیوه توضیح بدهیم که متاورس چیست و چرا برای آیندهی همهی ما اهمیت زیادی دارد.
تاریخچه متاورس
زمانی که اینترنت ایجاد شد، امکان اتصال دنیا را به صورت دو بعدی فراهم کرد. حالا متاورس این امکان را به صورت سهبعدی گسترش میدهد. فرض کنید میخواهید با خواهرتان در آمریکا صحبت کنید، قاعدتاً با او از طریق اپلیکشنهای مختلف تماس ویدئویی برقرار میکنید. اما چه حسی دارد، زمانی که بتوانید، او را از نزدیک در سایز و اندازه خودش ملاقات کنید، در حالی که شما در ایران هستید و او آمریکا است؟
مارک زاکربرگ به تازگی اسم فیسبوک را به متا تغییر داده و در حوزه Metaverse هم فعالیت خود را آغاز کرده است. متاورس از دو کلمهی Meta به معنی فراتر و Universe یعنی جهان ساخته شده و به فارسی آن را «فراجهان» ترجمه کردند. اخیراً مایکروسافت و انویدیا هم به این دنیا پیوستهاند. متاورس را در واقع میتوان نسل جدید اینترنت دانست. نسلی که دنیای مجازی را وارد دنیای واقعی ما کرده و بیش از پیش با دنیای امروز ادغام شده. با شکلگیری این دنیا، اقتصاد دیجیتال هم تغییرات زیادی خواهد کرد.

اقتصاد در دنیای Metaverse چگونه خواهد بود؟
اقتصاددانها مشغول مطالعه روی نحوه پیادهسازی سیستم اقتصادی در این دنیای جدید هستند. به این سیستم اقتصادی جدید Metanomics میگویند. در این سیستم اقتصادی، شما باید مثل زمانی که به بنگاه میروید و خانه یا اتومبیل میخرید، با ارزهای دیجیتال اقدام به خرید خانه و اتومبیل کنید. مشاغلی همچون طراحان آواتار، مشاوران متاورس و تولیدکنندگان محتوای دیجیتال، از جمله شغلهای محبوب در این دنیای جدید هستند. استقبال از NFT نشان میدهد که در صورت تولید محتوای باکیفیت، میتوانید در این دنیا به خوبی کسب درآمد کنید.
فیسبوک اتاق کارهایی مجازی هم با نام هاریزون ورکرومز (Horizon Workrooms) راهاندازی کرده و شما میتوانید با هدستهای اوکیلوس (Oculus) با قیمت 300 دلار، بدون اینکه در محیط کار حاضر شوید، در کنار همکارانتان کار کنید. شهروندان خرید و فروش محصولات دیجیتال خود را مبتنی بر رمزارزها و تکنولوژی بلاکچین انجام خواهند داد. درواقع پول قانونی در این جهان، رمزارز خواهد بود.

زندگی در Metaverse چگونه خواهد بود؟
حالا که کرونا کمرنگتر است و کمکم مدرسه، دانشگاهها و محیطهای کاری حضوری میشوند، حتماً رفتوآمد برایتان سخت است و عادت کردید از راه دور کارها را انجام بدهید. اما احتمالاً این روال دائمی نباشد. وقتی متاورس جای خودش را در زندگی باز کند، شما میتوانید در خانه خودتان در اصفهان بنشینید و در آکسفورد تحصیل یا در آلمان کار کنید! اتفاقی که تا حدودی حالا هم در حال انجام است. با این فرق که شما دیگر پشت لپتاپ نخواهید بود، شما وسط کلاس یا در دفتر کارتان در آلمان حضور خواهید داشت، پس مواظب نوع پوشش خودتان هم باشید!
اگر قصد خرید در این دنیا را دارید، برندهایی مثل گوچی یا Vans از همین حالا وارد جهان Metaverse شدهاند. مثلاً Vans یک پارک مجازی اسکیتسواری درست کرده و شما میتوانید در این پارک بازی کنید، امتیاز جمع کنید و از فروشگاه مجازی آن خرید کنید. برند نایک هم فروشگاه مجازی خود را در این فضا ایجاد کرده است. رفتهرفته شاهد حضور برندهای بیشتری در این جهان خواهیم بود. شما حتی در این جهان گم هم نخواهید شد، چون Google Maps مسیرهای مجازی را به شما نشان میدهد!

متاورس در دنیای گیم
دنیای گیم خیلی زودتر از آنچه تصورش را میکردیم به این دنیا وارد شد. هدستهای واقعیت مجازی گیمینگ خیلی وقت است که به دنیای بازیهای ویدئویی جان بخشیدهاند. وقتی سال 2017 بازی فورتنایت بیرون آمد، فقط یک بازی تیراندازی ساده بود. اما امروز دیگر یک بازی معمولی نیست. شما در فورتنایت با سایر گیمرها در کنسرتهای خوانندههای معروف شرکت میکنید.
حالا در متاورس، دیگر برای شرکت در کنسرتهای خوانندههای محبوبتان محدودیت مکانی ندارید. همه میتوانند در کنسرت شرکت کنند. اصلا چرا راه دور میروید، بازی The Sims را که یادتان هست؟ شما در این بازی دنیایی که میخواستید را خلق میکردید، اما به صورت دو بعدی و در آن حضور نداشتید. متاورس این ایده sims را به واقعیت نزدیک کرده. شما در دنیای متاورس میتوانید هرچه در ماینکرفت ساختید را به فورتنایت ببرید و برعکس.

چقدر با متاورس فاصله داریم؟
متاورس تا حد زیادی در زندگی امروز ما حضور دارد، اما هنوز فراگیر نیست. یکی از عواملی که توجه به متاورس را بیشتر کرد، همهگیری ویروس کرونا بود. در دوران کرونا کسبوکارهای آنلاین و شرکتهایی که امکان دورکاری را برای کارمندان خودشان فراهم کردند، برنده بودند. همین عامل سایر کسبوکارها و افرادی که هنوز به شیوه سنتی زندگی میکردند را وادار کرد تا تسلیم تکنولوژی و ارتباط از راه دور شوند. متاورس یک رویای قدیمی است، اما تحقق آن کار آسانی هم نیست. اگر در دنیای متکی بر اینترنت به برنامهنویسان نیاز داریم، در این دنیا به موتورهایی مانند Unreal Engine وابسته خواهیم بود. موتور آنریل (غیرواقعی) را که شرکت فورتنایت ساخته یکی از ابزارهای اصلی ساخت جلوههای ویژه در فیلمهای هالیوودی است. البته سایر شرکتها هم در حال ساخت موتورهای متاورس هستند.
در دنیای جدید، سرچ گوگل، کیبورد، همه و همه فراموش خواهند شد. چون شما با طرح سوال، جواب را در مقابل خودتان خواهید داشت. حتی نیازی به هواپیما هم ندارید، اگر قصد سفر دارید، با متاورس جنگلهای آمازون را به خانهتان میآورید. با این حال هنوز شرایط زیرساختی در سطح جهان به سطحی از پیشرفت لازم نرسیده که بتوان متاورس را به همه جهان تعمیم داد. ضمن اینکه ایجاد قوانین و سیاستهایی هم برای این دنیای جدید ضروری است. پیشبینیها حاکی از آن است که تا سال 2024 اینترنت و سیستمهای تکنولوژیک فعلی جای خود را به متاورس خواهند داد. یعنی فقط دو سال دیگر!
فکر میکنید متاورس بتواند دنیای ما را تسخیر کند؟ نظرتان را با ما به اشتراک بگذارید.
2 دیدگاه
راستش متاورس یه کم ترسناکه مثلاً اینکه تو دنیای مجازی بری و خرید کنی یجوریه، یه ویدئو دیدم خیلی عجیب بود! اما برای بازی به نظرم اوکیه و جذابه. فکر کنم جنبه بازیش زودتر از جنبههای دیگهاش فراگیر بشه
برای من تصور اینکه متاورس بخواد دنیا رو بگیره خیلی سخته. شاید مثل اینترنت که قابل باور نبود، اما ممکن شد. اما دوست دارم زودتر این اتفاق بیفته. ضمن اینکه معلوم نیست تو ایران چطور باشه؟